home > verhalen >

Op zoek naar het graf van Emile Baeten

graf Emile Baeten Emile Jozef Baeten ging in 1915 als oorlogsvrijwilliger naar het front aan de Ijzer. Hij sneuvelde in Kaaskerke op 1 juli 1916. Hij werd begraven op het militair kerkhof in Adinkerke. Een tijdje geleden gingen we op zoek naar zijn graf...

Emile Jozef Baeten ging als oorlogsvrijwilliger bij het 12de linieregiment van het Belgisch leger naar het front aan de Ijzer. Hij sneuvelde tijdens een Duits bombardement in de loopgraven in Kaaskerke (bij Diksmuide) op 1 juli 1916, samen met 11 andere Belgische soldaten (lees hier meer over zijn verhaal).

Na een indrukwekkende begrafenisplechtigheid in Alveringem op 4 juli werd Emile begraven op de Belgische militaire begraafplaats in Adinkerke, gelegen achter de kerk van Adinkerke. Emile werd oorspronkelijk begraven in graf nr. 1531 (zie database In Flanders Fields), na een herbegraving, waarschijnlijk bij de heraanleg van de begraafplaats in 1925, werd hij begraven in graf nr. 1230 (zie foto, klik op de foto voor een grotere foto).

Bezoekers kunnen aan de ingang van het kerkhof het register raadplegen met alle namen van de militairen die er begraven zijn. Zo vonden we meteen het graf van Emile.

Op deze begraafplaats liggen vooral soldaten begraven die destijds overleden in het nabij gelegen militaire hospitaal, maar er zijn dus ook heel wat soldaten begraven die aan het front zijn gesneuveld.






Meer informatie over deze begraafplaats:

Adinkerke: Belgische militaire begraafplaats, Heldenweg

Gelegen op het einde van de Heldenweg, achter de kerk en het kerkhof van Adinkerke. Op de Belgische militaire begraafplaats bevinden zich eveneens twee Britse perken.

Vanaf eind september 1914 zou gestart zijn met een militaire begraafplaats in Adinkerke, als uitbreiding van het bestaande kerkhof. Vele doden die op de begraafplaats belandden, waren gestorven in een van de vlakbij gelegen medische installaties. Nog meer doden zijn vermoedelijk gestorven in andere sectoren, elders aan het Ijzerfront en tijdens of na de oorlog naar Adinkerke overgebracht. In 1925 gaf de aanleg van de Heldenweg aanleiding tot scherp protest. Op bevel van de toenmalige minister van Landsverdediging werden immers een 140-tal heldenhuldezerkjes verbrijzeld en met rode baksteen vermengd om als ondergrond voor de weg te dienen. Dit zou de rechtstreekse aanleiding zijn voor het oprichten van de IJzertoren te Diksmuide. Op de militaire begraafplaats staan nog 6 heldenhuldezerkjes.

Tijdens de oorlog werden er in Adinkerke heel wat geallieerde troepen gekantonneerd. In het dorp waren ook verschillende militaire installaties opgericht, waaronder het militaire veldhospitaal in het domein Cabour. Het Cabour-hospitaal, o.l.v. Dr. Derache en Dr. Nolf, was actief tussen april 1915 en februari 1920. (Ook in De Panne was er een groot hospitaal van het Rode Kruis, o.l.v. Dr. Depage.) In Adinkerke waren ook elders medische posten opgericht, waaronder een evacuatiehospitaal in een (nu verdwenen) loods nabij het station. Vanaf eind oktober 1914 bevond er zich langs de Kerkweg onder andere een triagepost voor gewonden.

Vandaag liggen er op de militaire begraafplaats in Adinkerke 1651 Belgische doden (waarvan drie niet geïdentificeerd konden worden), 1 Fransman (onder een Belgische grafsteen) en 67 Britten begraven.

(Bron: website gemeente De Panne)

Belgische militaire begraafplaats Adinkerke





The grave of Emile Baeten

Emile Joseph Baeten was the second son of Gust and Maria Theresia Forier Baeten. He was born in Spalbeek on November 2, 1892. Emile went as a volunteer with the 12th Regiment of the Belgian Army to the front line of the Yser. He died on July 1, 1916 in Kaaskerke. (Read more about him). He was buried at the Belgian military cemetery in Adinkerke.

Meer info:
- Over WO1 in de Westhoek
- Museum In Flanders Fileds (Ieper)
- Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Belgische militaire begraafplaats Adinkerke (Geraadpleegd op 30-10-2020)
- Over de militaire begraafplaats in Adinkerke op de website van de gemeente De Panne