home > woord en beeld >

Een ge-LUK-kig nieuwjaar!

Een recept voor lukken!

Dit is een echt familierecept. ‘Lukken’ (harde boterwafeltjes) zijn typische koekjes die in Avekapelle door bompa en bobonne (Camiel en Elisa Boucneau-Lahaye) met nieuwjaar werd gebakken en aangeboden. Ik veronderstel dat dit een traditie was in zowat de hele Westhoek. Traditioneel werden deze lukken gebakken in een lukken-ijzer met het typische ruitjes-patroon en op de Leuvense stoof!

Mijn vader Willy trachtte zolang hij kon de traditie in ere te houden en mijn kinderen Jonas en Lieke hielpen soms opa en oma ‘lukkendeeg‘ te maken, koekjes te rollen en te bakken! Nu houd ik met mijn broer(s) de traditie in ere...

Ook bij Jacques Boucneau was het blijkbaar "lukken" troef met de nieuwjaarsdagen. Zijn grootouders hadden zelf "lukk'izers" (lukijzers) om lukken te bakken. Bij hen werd het werkwoord "lukken" gebruikt in zinnetjes zoals "we moet'n nog goan lukken no' ..." (we moeten nog gaan nieuwjaren naar - nieuwjaar gaan wensen bij...).


Het familierecept:


    1 kg bloem
    1 kg kristalsuiker
    4 eieren
    500 gr echte boter of margarine
    een beetje water
    scheutje cognac


Smelt de boter zonder ze te verhitten. Meng in een grote kom de bloem, de suiker en de eieren en roer er vervolgens beetje bij beetje de gesmolten maar afgekoelde boter onder. Beetje water en scheutje cognac toevoegen. Goed mengen en kneden tot een vast deeg ontstaat. Deeg één nacht (in de kelder) later rusten.

Maak van het deeg kleine rolletjes (spoelvormig) van ongeveer 23 gram (zegt mijn vader). Zo krijg je bij het bakken de typische lukken-vorm.

Bak de lukken in een echt antiek lukken-ijzer, galetijzer of wafelijzer met de fijnste ruitjes. In een modern elektrisch wafelijzer kan het dus ook, maar je vindt moeilijk (of niet?) de goede bakvorm en het is moeilijk om de wafeltjes zo dun te bakken, je moet namelijk genoeg druk kunnen uitoefenen op het bakijzer…
Bewaar de lukken na afkoelen in een goed gesloten doos.
De hardste lukken zijn de lekkerste!

Smakelijk!



Wie zelf geen lukken wil of kan bakken of het goede bakijzer niet vindt, kan ook lukken kopen in de handel. In de streek, Veurne en omgeving, vind je ze zeker bij bakkers en er is een koekjesbedrijf dat bekend is voor de traditionele koekjes uit de streek en dat is Jules Destrooper.

Je kan bij hen wereldwijd on-line lukken (natuurboterwafels) en andere koekjes bestellen! Volgens hen kan alles beter, behalve hun traditioneel gebakken koekjes. Maar onze zelf gebakken lukken zijn natuurlijk de beste!!!

Lange familietraditie!

De traditie van lukken-bakken zou al bestaan sinds de 17de eeuw. Allicht bakte ook Stephanus Boucneau (maar vermoedelijk eerder zijn vrouw!) al lukken. In de boedelbeschrijving in de Staat van Goed naar aanleiding van zijn overlijden uit 1701 vonden we echt een wafelijzer!



Het zal wel een lukken-ijzer geweest zijn!

Waarschijnlijk gebruikten ze vroeger wel honing als zoetstof in de plaats van kristalsuiker. Riet- of bietensuiker is immers pas bekend sinds de 17de eeuw. Stephanus had volgens de boedelbeschrijving zelf ook verschillende bijenkorven!



english

A happy new year! Traditional butter cookies from the ‘Westhoek’

This is really a familytradition! These butter cookies (‘lukken’) used to be a typical new-years-gift in West-Flanders, specially in the 'Westhoek, the region around Furnes. In fact, every family used to bake its own butter cookies. So did my grandfather and –mother, Camiel and Elisa Boucneau-Lahaye who lived in Avekapelle (Furnes). These biscuits, ‘lukken’, were baked in a special iron on a stove.

My father also baked these biscuits for a lot of years around new-year. My children, Jonas and Lieke, were very enthousiast to help him. Together with my brother(s) i try to to keep the tradition alive...

The family recipe

Ingredients:

    1 kg wheatflour
    1 kg sugar
    4 fresh eggs
    500 gr real butter or margarin
    a little water
    a little cognac

Melt the butter, without overheating it. In a bowl, stir the flour, the sugar and the eggs. Mix well. Gradually add the melted butter. Mix well. Shape the dough into a ball. Cover and chill overnight in a cool room (celler).

Divide the dough in pieces (about 23 gr, says my father). Roll each piece into a cylinder (a small roll). Bake the cookies in a waffle iron (specially for cookies) until light brown. Allow to cool and store in an airtight container.

Enjoy!


You can buy these butter cookies in Flanders, specially around Furnes at local bakeries. You can even buy them on-line on the internet at Jules Destrooper. But, of course, our home made ‘lukken’ are the best!

This tradition dates from the 17th century. We think Stephanus Boucneau (died in 1701) already baked these ‘lukken’. In his inventory we indeed found a waffle iron!

français

Bonne année! Galettes au beurre traditionnelles du 'Westhoek'

C'est vraiment une tradition de famille! Ces galettes au beurre ('lukken') étaient autrefois un cadeau typique de la nouvelle année en Flandre occidentale, spécialement dans le Westhoek, la région autour de Furnes. En fait, chaque famille cuit ses propres galettes au beurre. Egalement mon grand-père et ma mère, Camiel et Elisa Boucneau-Lahaye, qui vivaient à Avekapelle (Furnes). Ces galettes, 'lukken', ont été cuits dans un gaufrier spécial sur un poêle.

Mon père a également cuit ces biscuits pendant beaucoup d'années autour de nouvelle année. Mes enfants, Jonas et Lieke, étaient très enthousiastes pour l'aider. Avec mon (mes) frère(s) j'essaie de garder la tradition vivante ...

La recette de la famille

Ingrédients:

    1 kg de farine de blé
    1 kg de sucre
    4 œufs frais
    500 gr de beurre ou de margarine
    un peu d'eau
    un peu de cognac

Faire fondre le beurre sans le surchauffer. Dans un bol, mélanger la farine, le sucre et les œufs. Bien mélanger. Ajouter graduellement le beurre fondu. Bien mélanger. Formez la pâte en une boule. Couvrir et laisser refroidir toute la nuit dans une salle fraîche (celler).

Diviser la pâte en morceaux (environ 23 gr, dit mon père). Rouler chaque morceau dans un cylindre (un petit rouleau). Faire cuire les biscuits dans un gaufrier (spécialement pour des galettes) jusqu'à ce que le brun clair. Laisser refroidir et stocker dans un récipient hermétique.

Bon appétit!


Vous pouvez acheter ces biscuits au beurre en Flandre, en particulier autour de Furnes dans les boulangeries locales. Vous pouvez même les acheter en ligne sur Internet chez Jules Destrooper. Mais, bien sûr, notre maison fait 'lukken' sont les meilleurs!

Cette tradition remonte au XVIIe siècle. Nous pensons que Stephanus Boucneau (mort en 1701) déjà cuit ces 'lukken'. Dans son inventaire, nous avons trouvé un fer à gaufres!


Meer info:
- West-Vlaamse lukken op de website Streekproduct.

^ top   

Lees ook...
Lisez plus...
Read more...


Staat van Goed van Stefanus Boucneau