home > woord en beeld > verhalen > Translate with Google Translate - Traduire avec Google Translate

François Boucneau: hofleverancier!

Een tijdje geleden kregen we van Annemie Schepers, een studente kunstgeschiedenis aan de KU Leuven, een prachtige factuur toegestuurd! Het ging om een factuur uit 1889 van François Boucneau aan "l'administration de la liste civile de Sa Majesté". Met andere woorden een levering aan het koningshuis!

factuur François Joseph Boucneau (1845-1913), was afkomstig uit Rance en werkte in Brussel als marmerbeweker en marmerhandelaar, zeker vanaf 1881. Soms wordt hij ook als 'sculpteur', beeldhouwer, vermeld. Hij had zijn bedrijf in Sint-Gillis (Brussel) in de Rue de la Victoire nummer 82 (Overwinningsstraat). Dit adres staat ook vermeld op de factuur.

De factuur vermeldt naast zijn adres, zijn handelsactiviteiten in het frans én in het engels. Ook de prijzen die hij behaalde op internationale tentoonstellingen ('Lille 1882, Anvers 1885').

De factuur is gericht aan 'de administratie van de civiele lijst van de koning'. Dit is de admnistratie die de financiële middelen beheert om de koning toe te laten 'de kosten gebonden aan zijn functie' te betalen.

Concreet gaat het om de levering van "deux sphinx en pierre destinées à la Villa Belvédère" voor een kostprijs van 300 frank. Twee beelden van sfinxen dus voor de Villa Belvédère in Laken! De gebruikte steensoort is niet vermeld. De factuur is getekend door François Boucneau en er staan ook nog alle mogelijke goedkeuringen en stempels op van de administratie om de levering goed te keuren en vervolgens te kunnen betalen.

De levering van deze beelden gebeurt tijdens het koningschap van Leopold II. Nadat hij het kasteel kon kopen liet hij het uitbreiden en de tuin heraanleggen. Deze beelden zijn blijkbaar één van de weinige versieringen aan de buitenkant van het gebouw.

Het feit dat François Boucneau kan en mag leveren aan het koningshuis zegt veel over zijn reputatie. Blijkbaar is hij als marmerhandelaar, en in dit geval allicht als beeldhouwer, voldoende bekend en heeft hij ook de nodige relaties om dit soort opdrachten te mogen uitvoeren! Een ander mooi voorbeeld is dat hij regelmatig heeft samengewerkt met Victor Horta!
Hij had waarschijnlijk een goed netwerk uitgebouwd. We vonden zijn naam onder meer terug in de ledenlijst van de Société d'Archéologie de Bruxelles. Daar staat hij vermeld als 'industriel marbrier'. Hij komt voor in de 'Annuaire' (het jaarverslag) van deze sociëteit van 1895 tot 1906.


Villa Belvédère

de toegangstrap in de tuin met de sfinxen! Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed Het kasteel of de villa Belvédère is een 18e-eeuws kasteeltje gebouwd in classicistische stijl en is gelegen tegenover het Kasteel van Laken. Het is een van de oudste gebouwen van de Koninklijk Domeinen. Het werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van de familie Walckiers in 1788. Vervolgens kwam het in 1854 in handen van François de Haussy, de eerste gouverneur van de Nationale Bank. Na jaren moeizaam onderhandelen verwierf Leopold II het in 1870. Hij liet het vergroten en de "belvédère" toevoegen die er boven uitsteekt.

Aan het einde van zijn leven besloot Koning Leopold II in 1900 de talrijke gronden, kastelen en andere gebouwen, die hij in de voorbije jaren verworven had, aan het land te schenken. Veel van die rijkdom had Leopold II vergaard door de uitbuiting van zijn privé-kolonie Congo...

Aan zijn 'gift' verbond hij drie voorwaarden: de gronden en gebouwen mochten nooit verkocht worden, sommige moesten hun oorspronkelijke functie en uitzicht bewaren en zij moesten ter beschikking staan van de troonopvolgers.

De Koninklijke Schenking is nu een autonome, openbare instelling met een eigen rechtspersoonlijkheid en is financieel volledig onafhankelijk: zij staat zelf in voor haar eigen inkomsten en uitgaven, beheert zelf haar goederen en haar personeel.
Villa Belvédère
Een deel van de bezittingen zijn ter beschikking van de Koning, zoals het park van Laken, de kastelen van Belvédère, Stuyvenberg, Ciergnon en Fenffe maar andere goederen worden verhuurd om de Schenking inkomsten te bezorgen.

Het Kasteel van Belvédère is de officiële verblijfplaats van Koning Albert II en Koningin Paola. Zij bewonen deze residentie al sinds hun huwelijk. Hun drie kinderen groeiden er op. Ook na de troonsbestijging én na het aftreden als koning verkozen ze hier te blijven wonen.



français

François Boucneau: fournisseur à la cour

Il y a quelque temps, nous avons reçu un mail de Annemie Schepers, étudiant à l'université de Louvain. En faisant une étude sur le palais royal "Belvédère", elle a trouvé une facture de François Boucneau de 1889 (!) pour la livraison de deux sculptures (sphinx) pour les jardins de ce palais. François Boucneau était un marchand de marbre, qui vivait à Bruxelles et est né en Rance.


english

François Boucneau: purveyor to the court

A while ago, we recieved a mail from Annemie Schepers, student at the university of Louvain. As she was writing a study on the royal palace 'Belvédère', she found an invoice from François Boucneau (dated 1889!) for the delivery of two sculptures (sphinxes) for garden of this palace. François Boucneau was a marble-merchant living in Brussels. He was born in Rance.


Meer info:

- De administratie van de civiele lijst van de koning
- Wikipedia over: het Kasteel Belvédère in Laken, het Koninklijk Paleis in Brussel en Leopold II
- Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch landhuis (30-04-2020)
- Annemie Schepers, Kasteel Belvedère. Het 'Petit Laeken' van Edouard de Walckiers (1758-1837), KULeuven, 2008
- Brusselse Almanakken (voorloper van het telefoonboek).

^ top   

Lees ook...
Lisez plus...
Read more...


Inleiding over de familie Boucneau

De familie Boucneau in Rance

Koninklijk marmer uit Rance

Marmerhandelaars in Brussel

François Boucneau werkte voor Horta!

Engelse Boucneau's ook marmerbewerkers!